Nieuws

Open Monumentendag: Gratis rondleidingen Rondje Regout

Open Monumentendag: Gratis rondleidingen Rondje Regout – 11 september

Het weekend van 10 en 11 september staat in het teken van de 36ste nationale monumentendag. Tal van monumenten openen dan hun deuren en vertellen hun verhalen. Het centrale thema is dit jaar de heel actuele ‘duurzaamheid’. Niet alleen monumenten krijgen aandacht, maar zo’n beetje het totale erfgoed in zijn vele vormen (materieel en immaterieel). Daar kan Limburg en zeker de regio Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul, verenigt met lokale ondernemers in het Coöperatie NaarBuitengoed, een mooi woordje meepraten. Er is in dat kader veel te zien in het gebied rond de Buitenplaats Vaeshartelt, Villa Kanjel en Grande Suisse.

Op 11 september is het ‘Rondje Regout’: een laag drempelige wandeling van 4,5 km om het gebied te ontdekken. Prachtige vaak nog nauwelijks ontdekte natuur en bijzonder aangelegde tuinen en vijvers in een historisch gebied met tal van monumenten en erfgoed. Uitschieters daarvan zijn het voormalige eigendom van de bekende Maastrichtse aardewerkproducent Regout, Buitengoed Vaeshartelt. Verder de gebouwen van Grande Suisse en Villa Kanjel. Gelegenheden die niet alleen bezienswaardig zijn en prachtige verhalen dragen, maar waar het, voor de liefhebbers, ook goed vertoeven is, met een hapje en een drankje, voor jong en oud.

De nieuwe wandeling is op een bijzondere en creatieve wijze gemarkeerd met kleurrijke vogelhuisjes, die duurzaam op de route zijn opgehangen. De route is uitgetekend door Studiobkl. De vogelhuisjes zijn van kleurige motieven voorzien door bewoners van Envida. Het onderhoud van de route is in handen van Daalhoeve en de Luijten Groep. Met al de deelnemers aan het project wordt direct de betrokkenheid en samenwerking van ondernemingen benadrukt. Samenwerking is een van de belangrijke uitganspunten van het project.

In het kader van de Monumentendagen organiseert NaarBuitengoed een extra activiteit op zondag 11 september 2022: tussen 12:00 en 17.00 uur start ieder volle uur een ‘Rondje Regout’ wandeling (4,5km) onder begeleiding van een gids (Gilbert Heuts en Jac van den Boogard). Deze wandeling voert o.a. langs Vaeshartelt, Villa Kanjel, Grande Suisse, door de aangrenzende tuinen en de natuurgebieden. De gidsen zijn goede kenners van het gebied en tal van verhalen en wetenswaardigheden paraat.

Startpunt voor deze begeleide wandelingen is de binnenplaats van Buitenplaats Vaeshartelt (bij de receptie van het hotel). Reserveren voor deze rondleiding is niet nodig.

Wilt u de wandeling op eigen gelegenheid maken, dan kan dat natuurlijk ook. Gestart kan worden bij elk vogelhuisje op de route, maar het advies is om Buitenplaats Vaeshartelt, Grande Suisse of Villa Kanjel als begin te pakken. De wandeling is een rondje, dus u komt altijd weer bij uw startpunt uit..