Speerpuntprojecten

Wijnbouw educatiecentrum

Samen en individueel doen we er alles aan om van het prachtige natuur- en landgoederengebied in Maastricht, Meerssen en Valkenburg aan de Geul de ultieme plek te maken om ‘naar buiten’ te gaan. Om mensen van binnen en van buiten Zuid-Limburg voluit te laten genieten en mee te laten doen met de natuur en cultuur van dit fantastische gebied. Naar Buitengoed is er om de mooie ‘naar buiten’ ideeën en activiteiten van ondernemers, organisaties en bewoners succesvol te maken.

Dit narratief gaat over ons gezamenlijke initiatief om midden in het Buitengoed, op Wijngoed Raarberg, een opleidingscentrum te realiseren voor wijnbouweducatie: een uniek concept ten gunste van het Buitengoed, het behoud van het Zuid-Limburgse cultuurlandschap en de gastronomie in onze bourgondische streek!

Aanleiding

Zuid-Limburg staat definitief op de kaart als wijnstreek. Van de zonovergoten zuidhellingen en kalkrijke gronden in het heuvelland komen geliefde kwaliteitswijnen. Vanuit de gastronomie in de streek, maar ook vanuit de vakhandel groeit de vraag naar Zuid-Limburgse wijn. Een positief neveneffect hiervan is dat er in de wijngaarden veel kennis is opgedaan over het verbouwen en produceren van wijn. Zuid-Limburgse wijnboeren zijn uitgegroeid tot dé experts van Nederland. Behalve naar hun wijn, is er een groeiende vraag naar hun kennis. Wijn trekt al jaren toeristen naar Zuid-Limburg. Tegenwoordig trekt de streek ook wijnliefhebbers die op zoek zijn naar de kennis om zelf een wijngaard aan te planten. Op Wijngoed Raarberg willen we een praktijkgericht opleidingscentrum voor wijnbouweducatie starten om in die kennisbehoefte te voorzien.

Uitdaging

Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de kracht van hun eigen achtertuin. Zelf ver- bouwd eten en drinken is smaakvoller en puurder. Groente en fruit uit eigen tuin geven veel meer voldoening dan verpakt uit de supermarkt. Bovendien willen mensen duurzamer leven. Lokaal en kleinschalig verbouwen is beter voor de mens, de planeet en de streek. De behoefte aan lokale en duurzame producten zien we ook steeds meer bij regionale (horeca)ondernemers. Zij zoeken actief de verbinding met de streek door hun eigen ecologische producten, binnen enkele kilome- ters van hun onderneming te verbouwen.

Ook zijn er nu al een behoorlijk aantal hobby wijnboeren actief in de coöperatie, die behoefte hebben aan kennis en advies om de kwaliteit van hun wijn te verbeteren en via de coöperatie gebruik willen maken van professionele faciliteiten voor het persen van druiven.

Oplossing

In ons opleidingscentrum, op de hellingen van de Raarberg, gaan we gezamenlijk bouwen aan een community van gepassioneerde (hobby) wijnboeren. Een community om kennis te delen en verrijken. Kennis (en wijn!) die rechtstreeks ten goede komt aan de streek. Onze leden zijn bereid om deze kennis te delen en kunnen deze community neerzetten. Liefhebbers leren op een goed lopend wijngoed in de praktijk van een expert hoe ze zelf op ecologische wijze wijn moeten verbouwen voor particuliere of commerciële doeleinden.

Tijdens de hands-on opleiding leren deelnemers de fijne kneepjes van het wijnvak. Ze brengen hun kennis direct in de praktijk op het wijngoed.
De verbouwde wijn wordt lokaal geschonken en verkocht. Daarmee voldoen we aan een behoefte van de lokale gastronomie.
De opleiding verbindt enthousiastelingen uit het NaarBuitengoed, de streek en de rest van Nederland in een community om kennis te delen en te verrijken.