
In het NaarBuitengoed liggen een heleboel prachtige monumenten, waaronder de locaties op het routekaartje. Deze monumenten werken samen om tijdens de Open Monumentendag een mooie fietsroute aan te bieden. Op elke locatie kun je een kijkje nemen bij het monument en genieten van de prachtige omgeving.
Bekijk hier de fietsroute in Google Maps.
Sint Martinuskerk
De Sint Martinuskerk of Sint-Maartenskerk is een neogotisch kerkgebouw. Het gebouw van architect Pierre Cuypers is gelegen in het historische stadsdeel Wyck, tussen de Rechtstraat en de Maas. De kerk is één van de vier Rooms-katholieke parochiekerken in het centrum van Maastricht en is gewijd aan de heilige Martinus van Tours. In de van oorsprong middeleeuwse kerk bevindt zich het 13e-eeuwse beeld van de Zwarte Christus van Wyck, één van de populaire volksdevoties van Maastricht.
Synagoge Meerssen
De voormalige synagoge in Meerssen werd gebouwd naar een ontwerp van architect Johannes Lemmens en ingewijd in 1853. Na WO II is de synagoge aan de eredienst onttrokken en sterk verwaarloosd. Op 12 maart 1989 werd de synagoge gerestaureerd en heropend, echter niet meer in gebruik voor de Joodse eredienst. Er is nog altijd een kleine collectie Joodse memorabilia die wordt tentoongesteld en een rondleiding is mogelijk. In het kader van Open Monumentendag is de synagoge te bezoeken van 12.00 – 17.00 uur (gratis toegang).
De Kluis
De Kluis op de Schaelsberg is al ruim 43 jaar in beheer is van de stichting Sjaasbergergank. De vereniging tot behoud van Natuurmonumenten is eigenaar. De stichting Sjaasbergergank heeft tot doel het in stand houden van kleine religieuze monumenten in en om Valkenburg aan de Geul, zoals de 3 beeldjes bij de Geul. Als hoofditem is de Kluizenaarswoning met kapel alsmede de buitenkruiswegstaties waar 250 jaar lang kluizenaars hebben gewoond en gebeden. Tijdens Open Monumentendag is de Kluis geopend voor bezichtiging en zullen de mensen van de stichting Sjaasbergergank vragen beantwoorden over de bijzondere bewoners van deze Kluis. Buiten in het bezinningspark is het de moeite waard de kruiswegstaties te bewonderen en te genieten van de rust en het mooie uitzicht over het Geuldal tot ver achter Aken.
Buitenplaats Vaeshartelt
Vaeshartelt is een prachtige buitenplaats met een rijke geschiedenis. Op het landgoed hebben koningen gejaagd, zijn belangrijke militairen verbleven en hebben rijke families, waaronder de familie van Petrus Regout, gewoond. Inmiddels is het een ontmoetingsplaats waar de dynamiek tussen binnen en buiten, oud en nieuw, zorgt voor een bijzondere ervaring. Tijdens Open Monumentendag is er om 11:00 uur een rondleiding op Vaeshartelt o.l.v. Jac van den Boogard. Start vanaf de binnenplaats.
Villa Kanjel
In de landgoederenzone had groot-industrieel Regout voor zichzelf Vaeshartelt ingericht om in de zomer te ontsnappen aan de drukke en in die tijd vaak stinkende stad. Villa Kanjel werd aan de overkant van de weg gebouwd als hotel met de naam Petite Suisse (vanwege de Zwitserse bouwstijl met overhangende daken), voornamelijk voor de zakelijke relaties van Regout. Hoewel het gebouw in de loop van de twintigste eeuw diverse functies heeft gehad is de oorspronkelijke staat bijzonder goed behouden.
Heiligdom St. Gerlachus
Het heiligdom van Sint Gerlach was oorspronkelijk een stift (klooster) voor adellijke dames. Het werd gesticht in 1200 en genoemd naar een lokale heilige uit de twaalfde eeuw: Sint Gerlach. De belangrijkste bezienswaardigheden, het graf en de reliekschijn van St. Gerlach, zijn de fresco’s die door Johann Adam Schöpf rond 1751 zijn aangebracht. Het is het enige kerkgebouw in Nederland dat zo met fresco’s verfraaid is.
Grafkelder Regout
De grafkelder van de familie Regout is een monumentaal familiegraf of mausoleum. Het bouwwerk bestaat uit een bovengrondse grafkapel en een deels ondergrondse grafkelder met 124 grafnissen en 30 urnnissen ten behoeve van de leden van de Maastrichtse fabrikantenfamilie Regout. Het betreft de grootste particuliere grafkelder in Nederland. Tijdens de Open Monumentendag geopend van 13:00-17:00 uur.