
In het NaarBuitengoed liggen een heleboel prachtige monumenten, waaronder de locaties op het routekaartje. Deze monumenten werken samen om tijdens de Open Monumentendag een mooie fietsroute aan te bieden. Op elke locatie kun je een kijkje nemen bij het monument en genieten van de prachtige omgeving.
Bekijk hier de fietsroute in Google Maps.
Sint Martinuskerk
De Sint Martinuskerk van Geulle, ook wel de parel Aan de Maas genoemd, waarvan de Mariakapel, op 11 september, extra aandacht krijgt omdat men dan het gerenoveerde schilderij “De Bewening” van Jan Cossiers, de geplaatst Ursula plaquette, waardoor graaf Wolter Hoen symbolisch weer herenigd is met zijn eerder overleden en elders begraven echtgenote Ursula en het Floreinse Vijfluik kan bewonderen. Mooie bezienswaardigheden en de moeite waard om even van de fiets te stappen en kunsthistorie te kunnen snuiven.
Synagoge Meerssen
De voormalige synagoge in Meerssen werd gebouwd naar een ontwerp van architect Johannes Lemmens en ingewijd in 1853. Na WO II is de synagoge aan de eredienst onttrokken en sterk verwaarloosd. Op 12 maart 1989 werd de synagoge gerestaureerd en heropend, echter niet meer in gebruik voor de Joodse eredienst. Er is nog altijd een kleine collectie Joodse memorabilia die wordt tentoongesteld en een rondleiding is mogelijk. In het kader van Open Monumentendag is de synagoge te bezoeken van 12.00 – 17.00 uur (gratis toegang).
De Kluis
De Kluis op de Schaelsberg is al ruim 43 jaar in beheer is van de stichting Sjaasbergergank. De vereniging tot behoud van Natuurmonumenten is eigenaar. De stichting Sjaasbergergank heeft tot doel het in stand houden van kleine religieuze monumenten in en om Valkenburg aan de Geul, zoals de 3 beeldjes bij de Geul. Als hoofditem is de Kluizenaarswoning met kapel alsmede de buitenkruiswegstaties waar 250 jaar lang kluizenaars hebben gewoond en gebeden. Tijdens Open Monumentendag is de Kluis geopend voor bezichtiging en zullen de mensen van de stichting Sjaasbergergank vragen beantwoorden over de bijzondere bewoners van deze Kluis. Buiten in het bezinningspark is het de moeite waard de kruiswegstaties te bewonderen en te genieten van de rust en het mooie uitzicht over het Geuldal tot ver achter Aken.
Buitenplaats Vaeshartelt
Vaeshartelt is een prachtige buitenplaats met een rijke geschiedenis. Op het landgoed hebben koningen gejaagd, zijn belangrijke militairen verbleven en hebben rijke families, waaronder de familie van Petrus Regout, gewoond. Inmiddels is het een ontmoetingsplaats waar de dynamiek tussen binnen en buiten, oud en nieuw, zorgt voor een bijzondere ervaring. Tijdens Open Monumentendag is er tussen 12:00 en 17.00 uur ieder uur een Rondje Regout wandeling (4,5km) gepland onder begeleiding van een gids. Deze wandeling voert o.a. langs Vaeshartelt, Villa Kanjel en Grande Suisse. Start vanaf de binnenplaats (bij de receptie van het hotel).
La Grande Suisse
La Grande Suisse heette aanvankelijk De Kanjel (of Kangel), genoemd naar de beek Kanjel, daarna La Grande Suisse. Het grote landhuis dateert nog deels uit de eerste helft van de 18e eeuw, toen het door de familie Mewen werd verbouwd.
Latere bewoners waren de graven de Looz-Corswarem en baron de Rosen. Het huidige kasteelachtige uiterlijk – en de nieuwe naam La Grande Suisse – kreeg het buitengoed eerst rond 1865 door een grote verbouwing en uitbreiding door de toenmalige eigenaar, de fabrikant Petrus Regout. Sinds 2020 is La Grande Suisse een crematorium met uitvaartcentrum.
Villa Kanjel
In de landgoederenzone had groot-industrieel Regout voor zichzelf Vaeshartelt ingericht om in de zomer te ontsnappen aan de drukke en in die tijd vaak stinkende stad. Villa Kanjel werd aan de overkant van de weg gebouwd als hotel met de naam Petite Suisse (vanwege de Zwitserse bouwstijl met overhangende daken), voornamelijk voor de zakelijke relaties van Regout. Hoewel het gebouw in de loop van de twintigste eeuw diverse functies heeft gehad is de oorspronkelijke staat bijzonder goed behouden.
Op zondag 11 september is tussen 12:00 en 17.00 uur ieder uur een Rondje Regout wandeling (4,5km) gepland onder begeleiding van een gids. Deze wandeling voert o.a. langs Vaeshartelt, Villa Kanjel en Grande Suisse. Start vanaf de binnenplaats (bij de receptie van het hotel).
Heiligdom St. Gerlachus
Het heiligdom van Sint Gerlach was oorspronkelijk een stift (klooster) voor adellijke dames. Het werd gesticht in 1200 en genoemd naar een lokale heilige uit de twaalfde eeuw: Sint Gerlach. De belangrijkste bezienswaardigheden, het graf en de reliekschijn van St. Gerlach, zijn de fresco’s die door Johann Adam Schöpf rond 1751 zijn aangebracht. Het is het enige kerkgebouw in Nederland dat zo met fresco’s verfraaid is.
Grafkelder Regout
De grafkelder van de familie Regout is een monumentaal familiegraf of mausoleum. Het bouwwerk bestaat uit een bovengrondse grafkapel en een deels ondergrondse grafkelder met 124 grafnissen en 30 urnnissen ten behoeve van de leden van de Maastrichtse fabrikantenfamilie Regout. Het betreft de grootste particuliere grafkelder in Nederland. Tijdens de Open Monumentendag geopend van 13:00-17:00 uur.