Fietsroute langs buitengewone monumenten!

Open Monumentendag zondag 10 september

In het NaarBuitengoed liggen een heleboel prachtige monumenten. Je vind er kerken, een synagoge en verschillende historische landgoederen. Op de Open Monumentendag biedt NaarBuitengoed langs al deze locaties een mooie fietsroute aan. Op elke locatie kun je een kijkje nemen bij het monument en genieten van de prachtige omgeving. Vanaf Buitenplaats Vaeshartelt start er om 12.00 en 14.00 ook een wandelroute ‘Rondje Regout’ met gids.

Bekijk hier de fietsroute in Google Maps

 

Sint Martinuskerk

De Sint Martinuskerk van Geulle wordt ook wel de parel Aan de Maas genoemd. In de kerk is onder andere het schilderij ‘De Bewening’ van Jan Cossiers te zien. Voor een stukje kunsthistorie moet je in deze kerk zijn. Het is echt de moeite waard om hiervoor even van je fiets te stappen!

Meer over Sint Martinuskerk

Synagoge Meerssen

De voormalige synagoge van Meerssen werd gebouwd naar een ontwerp van architect Johannes Lemmens en ingewijd in 1853. In 1989 werd de synagoge gerestaureerd en heropend, maar niet meer gebruikt voor de Joodse eredienst. Hij is nu ingericht als monument ter nagedachtenis aan de joodse gemeenschap die Meerssen tot de Tweede Wereldoorlog rijk was.

De Synagoge is tijdens de Open Monumentendag te bezoeken van 13.00 tot 16.00 uur. Te zien is onder andere de tentoonstelling over de Sinti-vervolging ‘Nooit Bevrijd’. Deze expositie verhaalt over de Sinti ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Op de expositie staat het verhaal van Settela Steinbach (1934-1944) uit Buchten centraal. Zij en haar familie werden op transport gezet naar Auschwitz in 1944. Ze werden meteen na hun aankomst vergast.

Meer over Synagoge Meerssen

De Kluis

De Kluis is een voormalig Kluizenaarswoning met kapel en buitenkruiswegstaties. Maar liefst 250 jaar lang hebben hier kluizenaars gewoond en gebeden! Tijdens de Open Monumentendag is de Kluis geopend voor bezichtiging en zullen de mensen van de stichting Sjaasbergergank vragen beantwoorden. Buiten in het bezinningspark is het de moeite waard de kruiswegstaties te bewonderen. Hier geniet je van de rust en het mooie uitzicht over het Geuldal tot ver achter Aken.

Meer over De Kluis

Buitenplaats Vaeshartelt

Vaeshartelt is een prachtige buitenplaats met een rijke geschiedenis. Op het landgoed hebben koningen gejaagd, zijn belangrijke militairen verbleven en hebben rijke families, waaronder de familie van Petrus Regout, gewoond. Inmiddels is het een hotel, café en restaurant. Kortom een bijzondere ontmoetingsplaats waar de dynamiek tussen binnen en buiten, oud en nieuw, zorgt voor een bijzondere ervaring.

Tijdens Open Monumentendag start er om 12.00 en 14.00 een Rondje Regout wandeling (4,5km) onder begeleiding van Gilbert Heuts. Deze wandeling voert o.a. langs Vaeshartelt, Villa Kanjel en Grande Suisse. Start vanaf de binnenplaats (bij de receptie van het hotel).

Meer over Vaeshartelt

La Grande Suisse

La Grande Suisse heette aanvankelijk De Kanjel (of Kangel), genoemd naar de beek Kanjel, daarna La Grande Suisse. Het grote landhuis dateert nog deels uit de eerste helft van de 18e eeuw, toen het door de familie Mewen werd verbouwd. Latere bewoners waren de graven de Looz-Corswarem en baron de Rosen. Het huidige kasteelachtige uiterlijk – en de nieuwe naam La Grande Suisse – kreeg het buitengoed eerst rond 1865 door een grote verbouwing en uitbreiding door de toenmalige eigenaar, de fabrikant Petrus Regout. Sinds 2020 is La Grande Suisse een crematorium met uitvaartcentrum.

Meer over La Grande Suisse

Villa Kanjel

In de landgoederenzone had groot-industrieel Regout voor zichzelf Vaeshartelt ingericht om in de zomer te ontsnappen aan de drukke en in die tijd vaak stinkende stad. Villa Kanjel werd aan de overkant van de weg gebouwd als hotel met de naam Petite Suisse (vanwege de Zwitserse bouwstijl met overhangende daken), voornamelijk voor de zakelijke relaties van Regout. Hoewel het gebouw in de loop van de twintigste eeuw diverse functies heeft gehad is de oorspronkelijke staat bijzonder goed behouden. Sinds 2020 is er een café met terras en speeltuin. Een mooi plekje om even de voeten van de pedalen te lichten en een drankje te doen.

Ook bij Villa Kanjel start een gegidste tour over het Rondje Regout
. Op zondag 11 september is tussen 12:00 en 17.00 uur ieder uur een Rondje Regout wandeling (4,5km) gepland onder begeleiding van een gids. Deze wandeling voert o.a. langs Vaeshartelt, Villa Kanjel en Grande Suisse. Start vanaf de binnenplaats (bij de receptie van het hotel).

Meer over Villa Kanjel

Kwallef van Vliek

De kwallef was tot 50 jaar geleden in gebruik als groentetuin van het kasteel Vliek. De monumentale moestuinmuren dateren van einde 18e eeuw en zo oud moet de moestuin dus ook minstens zijn. Toen vrijwilligers begin 2014 het beheer kregen over de groentetuin, was van de moestuin alleen nog maar een grasveld over. Inmiddels worden er door een 15-tal vrijwilligers op biologische wijze groenten geteeld en zijn er plannen voor de aanbouw van een serre naar historisch ontwerp.

Meer over Kwallef van Vliek

Heiligdom St. Gerlachus

Het heiligdom van Sint Gerlach was oorspronkelijk een stift (klooster) voor adellijke dames. Het werd gesticht in 1200 en genoemd naar een lokale heilige uit de twaalfde eeuw: Sint Gerlach. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het graf en de reliekschijn van St. Gerlach, de fresco’s die door Johann Adam Schöpf rond 1751 zijn aangebracht. Het is het enige kerkgebouw in Nederland dat zo met fresco’s verfraaid is.

Meer over Heiligdom St. Gerlachus

Grafkelder Regout

De grafkelder van de familie Regout is een monumentaal familiegraf of mausoleum. Het bouwwerk bestaat uit een bovengrondse grafkapel en een deels ondergrondse grafkelder met 124 grafnissen en 30 urnnissen ten behoeve van de leden van de Maastrichtse fabrikantenfamilie Regout. Het betreft de grootste particuliere grafkelder in Nederland. Tijdens de Open Monumentendag is de kelder geopend van 13:00-17:00 uur.

Meer over Grafkelder Regout