Nieuws

Nieuwe wandelweg over de kleine Geul

NIEUWE WANDELWEG OVER DE KLEINE GEUL

Sinds 2010 werken de gemeenten Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Maastricht en de Provincie Limburg samen om de landgoederen in de gemeenten met elkaar te verbinden met wandel- en fietsroutes. Op donderdag 3 november j.l. werd dit project afgerond met het plaatsen van een brug over de kleine Geul door aannemer van de Kreeke.

“Het is heel bijzonder om zo’n project tot stand te zien komen”, vertelt Odette Creusen van de Gemeente Maastricht. Ze werkt sinds 2015 aan het project en was er zelf bij toen de brug geplaatst werd. De brug werd van Friesland naar Meerssen gebracht en kon alleen vanaf de autoweg met een kraan geplaatst worden. Daarvoor is de A79 richting Maastricht vanaf Meerssen gedurende de nacht afgesloten geweest.

Voor het ontwerp van de brug moest rekening gehouden worden met de eisen van het Waterschap en Rijkswaterstaat. Zo mocht de brug geen pilaar hebben, want daar zou bij hoogwater afval achter kunnen blijven hangen.
In samenwerking met alle partijen heeft bruggen leverancier Groot Lemmer een ontwerp gemaakt. Dat werd een houten brug met een klein trappetje aan iedere zijde.

De brug maakt deel uit van een zogenaamd ‘struinpad’. Dat is een onverhard wandelpad waar je volgens Creusen echt goede schoenen voor nodig hebt. Het struinpad loopt door het herdenkingsbos dat op dit moment wordt aangelegd aan de Veeweg door de Gemeente Meerssen. Het uiteindelijke doel is het verbinden van de landgoederen in Buitengoed Geul en Maas door recreatieve wandel- en fietsroutes. Zo hopen de gemeenten inwoners en toeristen uit te nodigen om vaker naar buiten te gaan.