Nieuwe Fietsroute ‘Langs Buitengoederen vol verhalen’

Een samenwerking tussen Coöperatie Naar Buitengoed en Visit Zuid-Limburg

Coöperatie Naar Buitengoed en Visit Zuid-Limburg lanceren samen een gloednieuwe fietsroute die 23 natuur- en erfgoedlocaties in de gemeenten Meerssen, Valkenburg en Maastricht met elkaar verbindt. De nieuwe route maakt het voor zowel bewoners als toeristen aantrekkelijk om de bijzondere natuur en historie in de omgeving te verkennen via het fietsknooppuntensysteem.

De route ‘Langs Buitengoederen vol Verhalen’, biedt fietsers de gelegenheid om het landschap van Zuid-Limburg te verkennen terwijl ze genieten van de natuur en historische bezienswaardigheden langs de weg. Specifiek ontdekt de fietser uitnodigende landgoederen omringd door groene stukjes natuur in het stroomgebied van de Geul tussen Valkenburg en Maastricht.

Hoogtepunten onderweg én genieten

De fietstocht ‘Langs Buitengoederen vol Verhalen’ heeft een lengte van ruim 45 km en er zijn maar liefst 23 mogelijke stops langs de weg. De samenwerking tussen Coöperatie Naar Buitengoed en Visit Zuid-Limburg heeft geleid tot een zorgvuldig ontworpen route die hoogtepunten bevat zoals Buitenplaats Vaeshartelt, Wijngoed Raarberg en de Fluweelengrot Valkenburg. De bezoeker fietst langs bijzonder cultureel erfgoed, prachtige natuurgebieden en landgoederen ‘vol verhalen’. Onderweg is er voldoende gelegenheid om te genieten van de lokale cultuur, gastronomie en gastvrijheid met een hapje en een drankje, door even uit te rusten of te spelen. Dat maakt de route ook geschikt voor kinderen.

Nieuwe fietspaden ontdekken met fietsknooppunten

De route is gemakkelijk te volgen via het knooppuntensysteem en kan opgesplitst worden in twee lussen. Nabij Maastricht en Meerssen zijn afgelopen jaar verschillende nieuwe paden aangelegd. Dit voorjaar zijn deze paden ook in het fietsnetwerk verwerkt. De fietsroute is gecreëerd aan de hand van deze nieuw aangelegde fietspaden en fietsknooppunten. De nieuwe fietsroute geeft de fietser de mogelijkheid de nieuwe paden eenvoudig te ontdekken.

Verkrijgbaarheid

Op de diverse locaties en bij de winkels van Visit Zuid-Limburg kan een gedetailleerde kaart gekocht worden voor € 2,95, die meer vertelt over de bijzondere plekken langs de weg. Digitaal zijn de route en verhalen gratis beschikbaar via de websites van Coöperatie Naar Buitengoed en Visit Zuid-Limburg.

Meer info en startlocaties

De route met verhalen vind je via www.visitzuidlimburg.nl/buitengoederen.

Startlocaties zijn:

  • P&R Station Maastricht, Parallelweg 15 in Maastricht
  • Parkeerplaats Gerendalsweg nabij Schin op Geul.

Knooppunten zijn:

50 – 47 – 52 – 105 – 103 – 102 – 61 – 63 – 62 – 35 – 40 – 60 – 39 – 36 – 59 – 60 – 40 – 61