Het afgelopen jaar hebben we al veel moois mogen organiseren binnen het NaarBuitengoed, waaronder de Kick off, Happy Stone actie en de fietsroute tijdens de Open Monumentendag. Tevens zijn er met de Algemene Ledenvergadering en bestuursvergaderingen ook de eerste bouwstenen gelegd voor de grote projecten van dit jaar. Lees in deze blogpost meer over de projecten die wij oppakken in 2022:
Hoe graag we het ook zouden willen tegenhouden: ook historische bomen komen aan hun levenseinde. Wanneer een historische boom dan toch vervangen moet worden, mag iedere landgoedeigenaar, in overleg, zelf kiezen welke soort hij gebruikt voor de (wettelijke) herplant. Daardoor is er weinig controle op de samenhang tussen de aanplant van landgoederen in de streek. Door samen op te trekken binnen de coöperatie, en met betrokken gemeentes en instanties, bewaken we de samenhang tussen de landgoederen met een bomenbeheersplan. Hierin gaan we tijdig voorsorteren op de sterfte van historische en monumentale bomen en kunnen we vroegtijdig extra bomen aanplanten.
Kinderen ontwikkelen zich met buitenspelen zowel motorisch, cognitief als sociaal emotioneel. Daarom is het belangrijk dat alle kinderen ergens een plek hebben waar ze samen kunnen spelen. Een inclusieve samenleving begint in de speeltuin. In een inclusieve speeltuin leren kinderen dat verschillen niet gek, maar zelfs leuk zijn! Helaas zijn er maar weinig speeltuinen waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Wij gaan een samenwerking smeden tussen verschillende speeltuinen in en rondom het NaarBuitengoed. Samen maken we een plan om collectief het aantal inclusieve speeltoestellen uit te breiden. Inclusieve speeltoestellen moeten voor alle kinderen een plezierige en uitdagende beleving zijn.
Zuid-Limburg staat definitief op de kaart als wijnstreek. Van de zonovergoten zuidhellingen en kalkrijke gronden in het heuvelland komen geliefde kwaliteitswijnen. Vanuit de gastronomie in de streek, maar ook vanuit de vakhandel groeit de vraag naar Zuid-Limburgse wijn. De behoefte aan lokale en duurzame producten zien we ook steeds meer bij consumenten en regionale (horeca)ondernemers. In ons opleidingscentrum, op de hellingen van de Raarberg, gaan we gezamenlijk bouwen aan een community van gepassioneerde (hobby) wijnboeren. Een community om kennis te delen en verrijken. Kennis (en wijn!) die rechtstreeks ten goede komt aan de streek. De opleiding verbindt enthousiastelingen uit het NaarBuitengoed, de streek en de rest van Nederland in een community om kennis te delen en te verrijken.
Onze landgoederen – met afwisselende landschapsparken, historische gebouwen, avontuurlijke speeltuin en voortreffelijke horeca – bieden de hele dag vermaak voor jong en oud. Je beleeft de landgoederen het best te voet. De landgoederen zijn nu nog niet via een veilige en aantrekkelijke wandelroute met elkaar verbonden. De verkeersaders die de landgoederenzone doorsnijden, vormen een barrière. Samen met de gemeente Maastricht realiseren wij een wandelroute die de recreatieve verbinding vormt tussen Villa Kanjel, La Grande Suisse, Buitenplaats Vaeshartelt en station Maastricht Noord. Het pad voert de bezoeker door de unieke werelden, tuinen en parken – elk met een uniek karakter – en weg van de drukte van de stad.
Naast deze drie grote NaarBuitengoed projecten gaan we ons ook volcontinue inzetten om samenwerkingen te stimuleren tussen ondernemers binnen het gebied. Zo organiseren Shimano Experience Center en KFProductions een ‘NaarBuitengoed Fietsroute’ en kan er bij experience cetrum Moerveld een Oerdag beleeft worden. Ook worden er in de loop van het jaar meer grote projecten bekend gemaakt.
Ben je al proeflid? Maak dan gebruik van deze mogelijkheid om erachter te komen of je een waardevolle samenwerking binnen het NaarBuitengoed kunt opzetten. Twijfel je nog om proeflid te worden? Doe ook dan vooral mee! Dit is namelijk de uitgelezen kans om erachter te komen of lid worden van het NaarBuitengoed iets voor jou is.
"*" geeft vereiste velden aan