Wat staat er toch op die vervaagde plaquette bij de ingang van Vaeshartelt? Wij vroegen het Kris Förster. Creatieve duizendpoot en bij de coöperatie betrokken als publiekshistoricus van KF in Heritage. Als toeristische gids voor LimburgGuide loopt hij regelmatig door het gebied. Vandaag neemt hij ons mee op tour: waarom is NaarBuitengoed voor hem zo bijzonder?
Waarom doe jij mee met coöperatie NaarBuitengoed?
“De samenwerking binnen NaarBuitengoed is voor mij een mooie kans om in contact te komen met andere ondernemers binnen het gebied. Ik hoop met hen samen een vernieuwend toeristisch aanbod te realiseren. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon mooi om gezamenlijk te werken aan het profileren van dit bijzondere gebied.”
Wat is jouw rol in de coöperatie?
“Het mooie aan Naar Buitengoed is dat ik er de ruimte krijg om mijn verschillende expertises in te zetten voor mooie projecten. Als gids heb ik een goede feeling met de doelgroep, maar ik denk ook graag breder mee. Zo heb ik bijvoorbeeld geholpen bij de uitwerking van de algemene strategie en bedacht ik ideeën als de Paradijstuinen en de Buitenschool.”
Waarom is het gebied zo bijzonder?
“Het interessante aan het gebied voor mij als gids is de zogenaamde ‘historische gelaagdheid’. Het Naar Buitengoed is een gebied vol verhalen. Uit allerlei verschillende historische tijdsperiodes zijn er sporen in het landschap achtergebleven.
In Valkenburg aan de Plenkertstraat liggen de resten van zo’n 5.000 jaar oude prehistorische vuursteenmijnen. Pal ernaast ligt Museum de Romeinse Katakomben. Dat is uiteraard een kopie (wel een hele goede), maar in het Naar Buitengoed loop je ook langs de Via Belgica, de oude Romeinse weg tussen Maastricht en Heerlen. Ik kan tal van verhalen over vertellen over plekken waar de Romeinen actief zijn geweest, zoals bij Villa Onderste Herkenberg in Meerssen. Vervolgens kunnen we een tijdsprong maken naar de Middeleeuwen, met bijvoorbeeld de kasteelruïne van Valkenburg, de basiliek van Meerssen en het verhaal van kluizenaar Gerlachus bij Château Houthem St. Gerlach.
De geschiedenis van die plek biedt dan weer een mooie brug naar de meer recente geschiedenis, want inmiddels is dit een prachtig hotel-restaurant-conferentieoord is. Ook de geschiedenis van Buitenplaats Vaeshartelt gaat terug naar de Middeleeuwen, maar wordt pas heel interessant vanaf de 19e eeuw Petrus Regout het koopt en ombouwt tot de plek die het nu is. En daar is dan weer een mooie link te leggen met Villa Kanjel aan de andere kant van de Meerssenerweg.”
Heb je als gids nog een opvallend feitje dat je tijdens jouw rondleidingen in het gebied verteld?
“Een leuk verhaal over kasteel Vaeshartelt is dat de Maastrichtse industrieel Petrus Regout het kocht van Willem II. Aangezien Willem en Petrus elkaar goed kenden vroegen sommigen zich af of die (ver)koop wel ‘volgens de regels’ was verlopen. Om kritiek in de kiem te smoren liet Regout een plaquette plaatsen waarop hij expliciet vermeldde dat dit het geval was geweest. Die steen staat nog steeds bij de ingang van de buitenplaats, maar helaas is hij zo afgesleten dat je de tekst niet meer kunt lezen.”