Danielle werkt al jaren als zelfstandige voor gemeenten in het sociaal domein, maar wilde meer doen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toen de Gemeente Villa Kanjel te koop aanbood schreef ze met samen haar echtgenoot een plan. ‘Ik vertrek’ in eigen stad, zo noemt ze het zelf. Villa Kanjel werd een horeca gelegenheid waar iedereen welkom is. We spraken met Danielle over de uitdagingen van een monumentaal pand: hoe geef je duurzaamheid een plek?
Waarom doe jij mee met coöperatie NaarBuitengoed?
Ik geloof dat we samen meer impact kunnen maken. In de coöperatie profiteren we als kleine ondernemer van de kennis en ervaring van andere ondernemers en non-profit organisaties. Het gebied is al mooi, maar ik denk dat het nog veel mooier en ook duurzamer kan worden als we samenwerken. Dan kunnen we praktische zaken als groenonderhoud samen oppakken, maar ook gezamenlijke projecten realiseren, zoals het in stand houden van monumentale bomen of het investeren in duurzame energiebronnen.
Bij welke projecten van NaarBuitengoed ben je betrokken?
Tot nu toe ben ik bij alle projecten betrokken. We steken er graag de tijd in, want ik geloof dat we samen veel meer kunnen bereiken. Het project dat er voor mij echt uitspringt is het bomenproject. De monumentale bomen op de landgoederen zijn allemaal rond de 150 jaar oud en moeten vervangen worden. Door NaarBuitengoed hebben we de kennis en kunnen we de investering doen die nodig is om nieuwe ‘oudere’ bomen aan te planten.
Ik denk ook mee over de aanleg van een zonneweide. Bij Villa Kanjel zijn we gelukkig al van het gas af, maar we willen volledig overgaan op duurzame energie. Dat is lastig, want Villa Kanjel en ook de andere gebouwen in het Buitengoed zijn rijksmonumenten. Daar mag je niet zomaar iets aan veranderen. Zonnepanelen op het dak leggen is dus geen optie.