Interview met Paul Janmaat, voorzitter coöperatie NaarBuitengoed
Er is een gebied in Zuid-Limburg waar de Geul de leidraad vormt voor de ontdekking van het ene landgoed na het andere, een gebied dat uitnodigt om naar buiten te gaan. Ooit stond het bekend als Buitengoed Geul & Maas, nu stap je vol verwondering in het NaarBuitengoed. Deze aaneengeregen groene parels zijn extra mooi en interessant om te bezoeken, omdat ondernemers binnen een coöperatie dingen voor elkaar krijgen die alleen samen lukken. Daarover vertelt voorzitter Paul Janmaat.
Kunt u kort vertellen wat de coöperatie NaarBuitengoed inhoudt?
“Deze coöperatie versterkt de verbinding van landgoederen in Zuid-Limburg om de gezamenlijke aantrekkingskracht te vergroten. Van oorsprong is het een overheidsinitiatief. Het was de wens dat er vanuit betrokken ondernemers zelf een vervolg aan gegeven zou worden door het blijven initiëren van creatieve, sociaal-maatschappelijke projecten. Dat is gelukt. Na de ‘transformatie’ naar NaarBuitengoed is onze nieuwe, gezamenlijke boodschap: kom naar buiten om samen actief bezig te zijn.”
Hoe ziet het NaarBuitengoed er eigenlijk uit?
“Het gebied strekt zich uit van Maastricht-Noord, langs Meerssen tot aan Schin op Geul, over drie gemeentes. Het is er prachtig groen en er liggen verrassend veel kastelen met landgoederen, het is er goed toeven! Door grotere projecten samen op te pakken wordt het er steeds leuker: er komen drie thematische rondwandelingen, we proberen historische bomen terug te planten en een inclusieve speeltuin te bouwen. NaarBuitengoed ligt gedeeltelijk in de openbare ruimte en gedeeltelijk is het privaat bezit. De samenwerking tussen publiek en privaat is bijzonder en nodigt uit om hier samen van het buitenzijn te komen genieten.”
Wat bereikt de coöperatie?
“Met kleinschalige samenwerking boeken we op dit moment de grootste successen. Met successen bedoelen we het verder tot bloei brengen van cultuur, natuur, sociale samenhang én economie door samenwerking, synergie en creativiteit. Een goed voorbeeld uit de praktijk – wij noemen het een speerpuntproject – is het Rondje Regout in Maastricht-Noord. Hier is een fysieke verbinding gecreëerd door middel van een wandelroute die de landgoederen met elkaar verbindt. Het is uiteindelijk veel meer dan een fysieke verbinding geworden. Het is zo’n succes dat we een dergelijke route ook willen realiseren in de andere gemeenten, met een rondje door Meerssen en een rondje door Valkenburg. Een ander succes waar ik zelf met veel plezier op terugkijk, is een picknick die we organiseerden op een dag waarop het veertig graden was, vreselijk. Er kwamen desondanks zo’n 350 mensen op af!”
Waar wil NaarBuitengoed naartoe?
“Er staat al een stevige coöperatie die nu in de uitbouwfase zit. Wij richten ons op dit moment op het creëren van meer gezamenlijke successen en het vergroten van onze massa door het zoeken van nieuwe ondernemers die zich bij ons willen aansluiten. Dat volume heb je nodig om samen grotere projecten aan te pakken. Hetgeen wat ons bindt, is dat we ons realiseren in welke unieke omgeving wij ondernemen en daar gezamenlijke kansen in zien. In het buitenland, bijvoorbeeld in Frankrijk, heb je wijncoöperaties die ons inspireren: over je grenzen heen kijken en er samen een succes van maken.”